15 března 2016

Právnický debatní turnaj: Měla by se uzákonit eutanázie?

Měla by se uzákonit eutanázie? Pět právnických fakult v České a Slovenské republice vyhlašuje debatní soutěž pro studenty práv.

Kdo se může soutěže zúčastnit? Soutěže Právnický debatní turnaj se mohou zúčastnit bakalářští a magisterští studenti právnických fakult Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Karlovy v Praze, Univerzity Komenského v Bratislavě, Univerzity Palackého v Olomouci a Západočeské univerzity v Plzni.

Jak bude soutěž probíhat? Soutěžící se nejprve zúčastní fakultních kol, které vypíší fakultní koordinátoři soutěže v časovém rozmezí od 11. do 25. 5. 2016. Z každé fakulty pak postoupí nejúspěšnější tým do mezifakultního finále, které se uskuteční dne 1. 6. 2016 v Brně. Účast ve finálové porotě mimo jiné přislíbili:

prof. JUDr. Mária Patakyová, CSc.;
JUDr. Kateřina Šimáčková, Ph.D.;
doc. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D.;
Mgr. František Korbel, Ph.D.;
JUDr. Tomáš Sobek, Ph.D.

Průběh debatování a jeho hodnocení se řídí těmito pravidly. Soutěžní teze zní: "Měla by se uzákonit eutanázie?" Na vítěze soutěže čekají zajímavé ceny:

1. místo: stipendium ve výši 15.000 Kč od AK Havel, Holásek & Partners;
2. místo: publikace v celkové hodnotě přes 7.000 Kč z produkce nakladatelství Wolters Kluwer.

Vyplněnou přihlášku odešlete do 30. 4. 2016 na emailovou adresu debata@law.muni.cz.

Podrobnější informace o soutěži můžete dále čerpat na webové stránce debata.law.muni.cz.

4 komentáře:

Jonas řekl(a)...

hezká středoškolská definice kruhem, Ale co s ní ? Neexistuje žádná zákonná poinnost lékaže postupovat dle této definice ani dle lege artis. Nakonec většina zákroků např, v mozkových nádorech, ALS žádné "zlepšení stavu" nepřinese, podle této definice by pak nebyla lege artis.. Takové definice jsou na kočku a proto se do zákona nedávají.

České zákony definují jinak povinnosti zdrav. zařízen a jinak lékaře. Už i v ČR existují guidlines a léčebné standardy, většinou převzatí ze zahraničí, kde jsoiu specifikovány jednotlivé kroky. Dále v zákoně o léčivech a zdrav. službách řeší např. hemeopatika apod., které by podle nějaké lege arts nebo -based medicíně neprošly a přesto fungují.

Alena Novotná řekl(a)...

Obávám se, že důvody nějaké úpravy eutanázie stojí mimo právo. Když slyším odkazování některých teoretiků o terminálních stádiích, schopnosti a vůli anebo o lege artis, tak je mi smutno, jak málo o medicíně vědí. Dokonce to píší i do učebnic,Drtivá většina českých právníků neví, že žádné lege arts v medicíně neexistuje a krom ČR, SR a HU se ani nepoužívá jako pojem v medicíně ani v platném právu. Prostě nás to tak učili, tak to tak musí být. Snad teprve T.Sokol tyhle odvolávky na lege artis uvedl na pravou míru, když citoval Císařovou, že jde o právnický slang bez skutečného obsahu. To samé se týká "nevratných terminálních" stádiích. Krom patologa by to do lékařské zprávy nenapsal nikdo, protože i když něco takové jistě existuje, ale nelze to spolehlivě určit :-)

Peter Kovac řekl(a)...

Slang, neslang, pojem lege artis sa da stotoznit (a v SK aj stotoznuje) so spravne poskytnutou zdravotnou starostlivostou, teda s postupom ak sa vykonajú všetky zdravotné výkony na správne určenie choroby so zabezpečením včasnej a účinnej liečby s cieľom uzdravenia osoby alebo zlepšenia stavu osoby pri zohľadnení súčasných poznatkov lekárskej vedy.
Nevratné terminálne štádium sa dá celkom dobre charakterizovať, minimálne pre onkologické ochorenia, nakoľko existujú štatistiky premerného prežitia pre to - ktoré konkrétne ochorenie a jeho štádium

P.S. dufam že o medicíne viem o niečo viac ako priemetný teoretik :)

Jonas řekl(a)...

Lege artis je přežitek, který se dnes objevuje leda tak ve skriptech mimo trestní a civilní právo. Ani si nepamatuji, že by tím nějaký soud v poslední době argumentoval.