30 září 2010

Host na měsíc říjen: Richard Otevřel

S nástupem měsíce října mám to potěšení přivítat na našem blogu nového hosta, kterým je Richard Otevřel, můj kolega z advokátní kanceláře Havel & Holásek.

Richard má za sebou poměrně pestrou kariéru právního praktika, která začínala v rámci povinné vojenské služby na pozici právníka velitele útvaru (7. průzkumný prapor v Kroměříži). Poté nastoupil na Ministerstvo spravedlnosti, kde začínal na odboru EU, aby se později stal ředitelem odboru mezinárodního. Bohužel pro něj přišla záhy kauza katarského prince a on byl jedním z těch, které stál jejich nesouhlasný postoj místo. Z Němcova ministerstva odešel do Havel & Holásek, kde nyní již působí šestým rokem, přičemž dva roky z toho strávil na rodičovské dovolené, čímž částečně vyvrátil zažité mýty o tom, že něco takového není ve velkých kancelářích možné.

Vedle evropského práva je Richardovou hlavní specializací v advokátní praxi právo ochrany osobních údajů a ochrany soukromí. K ochraně osobních údajů přednáší jak na poli domácím, tak zahraničním (např. na pravidelné každoroční konferenci Data Protection Intensive). Vedle účastníků seminářů pro komerční sféru se s ním mohli a mohou setkat studenti předmětu Právo a právní praxe na PF UK, kde předává nejen své teoretické znalosti práva osobních údajů, ale i zkušenosti z mnoha desítek případů řešených během své praxe. Richard se k problematice osobních údajů, ochrany soukromí, ale i IP/IT práva vyjadřuje často i v tisku, nedávno např. v rubrice HN Leaders voice na téma regulatorního šílenství kolem služby Street View.

V měsíci říjnu se tedy o své zkušenosti a názory podělí i se čtenáři Jiného práva. Věřím, že to bude nejen z na Jiném právu dosud opomíjené oblasti ochrany osobních údajů, ale i na další témata právnická i jiná. Přeji Richardovi, aby ho blogování bavilo a čtenáře jeho postřehy zaujaly.

Žádné komentáře: