07 prosince 2009

Lidská práva stále ve hře - festival Týden lidských práv

Ve dnech 7. - 12. prosince 2009 se v Brně u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv uskuteční VII. ročník festivalu Týden lidských práv. Festival se tentokrát zaměří na souvislosti mezi lidskými a sociálními právy. Učiní tak nejen prostřednictvím besed a přednášek, ale i formou filmových projekcí,interaktivních workshopů či informačních stánků v ulicích. Nad letošním ročníkem festivalu převzal oficiální záštitu Veřejný ochránce práv JUDr. Otakar Motejl.


Lidská práva - ještě stále ve hře" je mottem letošního sedmého ročníku festivalu Týden lidských práv. Přestože od přijetí Všeobecné deklarace lidských práv uplynulo již 61 let, jejich dodržování ve světě stále není samozřejmostí. Dennodenně probíhá v řadě míst naší planety zápas o zajištění často nejzákladnějších lidských práv, jako je právo na život, či právo na osobní svobodu. Vedle těchto základních lidských práv však stále častěji nabývají v dnešním světě na významu i práva tzv. třetí a čtvrté generace, tj. práva sociální, či právo na příznivé životní prostředí. Proto také program festivalu akcentuje souvislosti mezi ekologickými problémy (např. klimatické změny) a z nich plynoucí porušování základních lidských práv a humanitární krize.

Duch festivalu podpoří i hudební vystoupení brněnské skupiny Zelené koule, která na koncertu konaném v rámci Týdne lidských práv pokřtí své nové CD se svéráznými ekologickými písněmi. Přímo na koncertu budou moci návštěvníci připojit svůj podpis k petiční akci za práva domorodých obyvatel Latinské Ameriky. Dopisy na podporu obětí porušování lidských práv budou mít lidé možnost podepsat také v ulicích města či na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, kde ve čtvrtek 10.12.2009 proběhne Maraton psaní dopisů organizace Amnesty International.

Úplný program festivalu je dostupný na http://tlp.nesehnuti.cz nebo také na distribuovaných letácích a plakátech.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Jaký je Váš názor na článek od Franka van Duna http://mises.org/journals/jls/15_4/15_4_1.pdf ?

Celkem je mi sympatický. Nezdá se mi, že někdo má právo na to, abych mu platil např. vzdělání. To znamená, že mé právo na svůj život a majetek je podřízeno nějakým nárokům kdekoho ne můj život a majetek.