21 června 2008

Jan Petrov: It’s Fulbright time 2008!

Je tomu již téměř rok, co jsem si zde vylil své (vděčné) srdce na téma Fulbrightova stipendia, kterýmžto postem jsem zároveň upozorňoval na výběrové řízení pro rok 2008/2009. Jednoho z úspěšných absolventů onoho výběru, Jana Petrova, jsem poprosil, zda by se nemohl tentokráte on podělit o své čerstvé dojmy, abychom mohli všem zájemcům o stipendium na rok 2009/10 poskytnout v tomto příspěvku ty nejaktuálnější informace. Zde jsou Janovy „fulbrightovské“ postřehy:

A. Výlet mimo (českou) mísu

Co budu potřebovat celý svůj profesní život, to mě na právech nenaučili: napsat pořádný brief či článek; poutavě a strukturovaně řečnit; provádět legal research; znát o právu aspoň tolik co kvalitní absolvent pátého semestru v SRN (Holandsku, VB, USA). Snad se neurazíte, když napíšu, že jste na tom nejspíš podobně – přinejmenším studujete-li českou (slovenskou) právnickou fakultu, anebo ji před nedávnem absolvovali.

„Je zatraceně těžké vidět mimo svůj kontext, a je jen málo lidí, kteří to dokáží.“ Možná se tímto citátem vysvětluje, proč někteří mladí čeští talentovaní právníci zůstávají za pecí. Přitom studovat v zahraničí není tak obtížné, aby se bylo lze vymlouvat: dostupné a kvalitní jednoleté postgraduální programy (LL. M.) nabízí např. v SRN či Holandsku.

Ovšem zemí, kde se lze něčemu přiučit, jsou i

B. USA

Nutno přiznat, že s dostupností je to o něco horší:

I. celkové finanční náklady na studium
(tj. školné, ubytovnání, stravování...). Ty v souhrnu činí okolo 60.000 USD: i s pěkným kurzem okolo 15 Kč za dolar je to bratru 900 tis. Kč. Přitom náklady na studium top-ten a top-thirty právnické fakulty se příliš neliší: samo školné je na top-ten jen o cca. 1/3 vyšší než na top-thirty (srov. ranking U.S. News; krom toho, doporučuji stránku IRLG, z níž se zdarma dozvíte řadu dalších údajů). Navíc, studium na top-ten fakultě může být podle okolností i levnější: čím lepší fakulta, tím větší atraktivita pro sponzory, tím větší fondy a tím větší šance, že získáte stipendium.

II. přijímací řízení
Dostat se na top-ten americkou fakultu není samozřejmost. Na druhou stranu, z fakult, které stojí v žebříčku níže, jich je dost dost dobrých – ostatně, akreditovaných právnických fakult v USA je přes 190.

Naštěstí, od toho, aby Vás dostala na školu v USA, tu je

C. Fulbrightova nadace,

která Vám třeba i přizná nějaké to stipendium na postgraduální studium, které zahrnuje zdravotní pojištění a letenku zdarma, 10.000 až 17.000 USD (podle lokality) na životní náklady a konečně 18.000 USD na školné (které ovšem na špičkových univerzitách činí okolo 40.000 USD, a tedy stále zbývá sehnat cca. 22.000 USD).

S Fulbrightovým stipendiem však získáte nejen finanční, ale i reputační „kapitál“ – a tedy i vyšší šance na přijetí. Z hromádky pěkných papírů v přijímací složce, kterou znuděně listují členové přijímací komise, stanete se někým, kdo již úspěšně prošel jedním kolem výběru před Fulbrightovou nadací, institucí s vysokým kreditem v anglosaské akademii.

Od financí jsme přešli k reputaci a od reputace vede cesta zpět k financím: Kvalitní školy soutěží o kvalitní studenty, a získají-li pocit, že některý stojí za to (třeba i proto, že si totéž myslí Fulbright), mohou se pokusit jej „koupit“ – tedy nabídnout mu stipendium, zpravidla v podobě odpuštěného školného. (Tím se elegantně vyřeší přibližně dvaadvacetitisícové manko zmíněné o dva odstavce výše.)

D. Splnit všechny požadavky,

je záhul. Složit TOEFL test a získat Report on Proficiency in English, vybrat 3 právnické fakulty, požádat o 3 pěkná doporučení, napsat 2 kvalitní eseje, vytvořit sexy životopis, získat oficiální výpis známek (měla by však postačit kopie indexu) spolu s kopií diplomu a vysvědčení, vyplnit elektronický formulář přihlášky a nezapomenout odeslat formulář „Signature form“ konvenční poštou, to vše zabere víc času, než by se zpočátku mohlo zdát. Deadline je 1. září: do tohoto data včetně musíte odeslat elektronickou přihlášku a podat na poštu zásilky se všemi doplňujícími dokumenty. Zvládnout se dá, a třeba i s rozumným komfortem – avšak těm, kdo si nechtějí nechat ujet vlak, doporučuji vyrazit již nyní.

Nyní jsou patrně nejnaléhavější dva následující požadavky:

I. test angličtiny (TOEFL)

Tento test je nutno složit skutečně velice brzy, aby jeho výsledek dorazil na Fulbrightovu komisi do 1. září. Přitom vyhodnocení testu trvá 3 týdny a doručení dopisu s výsledkem týden, dva.

Upozornění: TOEFL test starší dvou let již neplatí; nutno jej složit znovu.

Komu ETS (tj. organizátor TOEFLu) zašle výsledky testu, určíte při registraci na testový termín vyplněním institucionálních kódů – jedná se o kód 9851 (značící Fulbrightovu nadaci) a kód 2326 (značící Institute of International Education, tedy Fulbrightovu partnerskou organizace v USA, která musí výsledek rovněž obdržet). Navíc lze u ETS za doplatek dodatečně objednat zaslání výsledku testu i těm institucím, které jste při registraci na testový termín neuvedli.

Z testových termínů v Praze se jako reálný jeví ten dne 11. července. Nevím ovšem, zda jeho kapacita není již vyčerpána, a proto poznamenávám, že TOEFL můžete skládat i v zahraničí.

Pokud nejste s to termín 1. září dodržet, kontaktujte prosím paní Andreu Semancovou, koordinátorku Fulbrightových studentských programů – věřím, že bude-li to rozumně možné, pokusí se nalézt řešení.

II. doporučující dopisy

K tomu, co před rokem napsal Petr Bříza, bych doplnil, že doporučení by měla působit osobně (=doporučitel Vás zná natolik, že je s to relevantně posoudit Vaše přednosti), nešablonovité a souladné s ostatními částmi přihlášky. Proto Vám může jen prospět, předáte-li doporučitelům Vaše motivační dopisy (nikoli nutně ve finální, přesto však aspoň v pokročilé verzi), příp. i další části přihlášky, tak, aby mohli použít informace v nich obsažené.

Přestože motivační dopisy ještě nemáte a 1. září je daleko, není od věci kontaktovat Vaše potenciální doporučitele již nyní – abyste se dozvěděli, do kdy jim co poslat, a předešli nebezpečí dovolených, nemocí a jiných absencí.

Kdybyste cokoli potřebovali, ozvěte se prosím na 607833265 (8:00 – 22:00, vč. So a Ne), příp. na jenda.petrov@centrum.cz . Závěrem děkuji všem, bez nichž by tento příspěvek dost možná nevznikl.

5 komentářů:

Zuzka řekl(a)...

Já předem děkuji za vtipný článek :-) a závěrem dodávám, že pokud máte studijní průměr do 1,5 a budete se hlásit o Fulbrightovo stipendium, tak si zajděte k Fulbrightom a požádejte o voucher na TOEFL - ušetříte tím $175.

Matěj Cepl řekl(a)...

Je to zcela off-topic, ale nenašel jsem nikde žádnou možnost jak provozovat metadiskusi -- to jest jak kontaktovat správce tohoto blogu. Tak jenom žádost o minimalistickou změnu (když svoje názory na to jak vést skupinový blog tiše zcenzoruju) -- bylo by možné (dle návodu na http://help.blogger.com/bin/answer.py?answer=42662) zapnout i Comments RSS a nastavit oba dva výsledné RSS feedy jako Full, prosím? Tak bych alespoň mohl číst zcela zmatené příspěvky v něčem trochu civilizovanějším nežli je webový prohlížeč.

Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

pro matěje cepla: RSS komentářů je dostupné zde: http://jinepravo.blogspot.com/feeds/2924757139135239585/comments/default. A co se týče nastavení RSS článků i komentářů, tak věřím, že obě RSS jsou na Full. Již několik měsíců takhle Jiné právo čtu. Nebo to tak není? :)

Roman Nováček

Jakub Jošt řekl(a)...

Otazka: To kriterium znamok je striktne? Naozaj treba pod 1,5 ci 1,2 inak sa s Vami ani nebavia? Ci oplati sa vyskusat a pripadne zohladnia ine kriteria?

Jan Petrov řekl(a)...

Detaily neznám -- předpokládám však, že vedle prospěchu existují i další důvody (např. ty sociální), pro které lze obdržet voucher. Přinejmenším se vyplatí kvůli voucheru zavolat na Fulbrighta.

Přehlédl jsem velmi pěknou webstránku k TOEFLu. Doporučuji.

Seznam volných termínů, lepší než zaodkazovaný v postu, je zde.