11 února 2008

Sborník textů o prezidentovi aneb aperitiv i dezert k přímému přenosu volby hlavy státu

Hned úvodem zcela odkryji karty: tento post není ničím jiným než tou nejprimitivněji pojatou sebereklamou. Všem odborníkům i laikům, kteří se tento pátek a sobotu bavili či naopak zlobili nad způsobem volby hlavy státu, totiž doporučuji přečíst si sborník textů „Postavení prezidenta v ústavním systému České republiky“, který vyjde do konce tohoto týdne.

Jedná se o publikační výstup ze stejně nazvané konference, konané dne 21. listopadu 2007 na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, a spolupořádané dále Mezinárodním politologickým ústavem a Nadací Konrada Adenauera. Pokud tedy ještě nemáte dost mediálně prezentovaných názorů např. na to, zda má být prezident volen tajně či veřejně, zda mohou hlasovat společně poslanci se senátory, zda je v našich podmínkách vhodnější přímá anebo nepřímá volba, jak je to s prezidentskými kompetencemi, která rozhodnutí prezidenta podléhají soudnímu přezkumu apod., vřele doporučuji seznámit se s názory autorů obsaženými v avizovaném sborníku.

Sborník obsahuje celkem devatenáct právnických a politologických textů, v nichž se čtenář může postupně seznámit s obecnějšími informacemi, věnovanými postavení a funkci prezidenta, zasazenými jednak do komparativního kontextu a také uvažujícími nad možnými změnami v budoucnu (M. Novák, K. Klíma, J. Wintr, A. Gerloch). Další texty se podrobně zaobírají způsobem volby prezidenta republiky (J. Kysela, J. Filip, D. Kosař). Následuje skupina příspěvků, zaměřených na vztah prezidenta a soudní moci, z nichž některé podrobně analyzují stále neskončenou kauzu justičních čekatelů (E. Wagnerová, V. Sládeček, M. Bartoň, L. Mokrá). Samostatný blok textů se z různých úhlů pohledu zabývá možností soudního přezkumu aktů prezidenta republiky (V. Pavlíček, P. Rychetský, V. Šimíček). Českým a slovenským zkušenostem se vztahem prezidenta a vlády se věnují Z. Koudelka a L. Cibulka. Konečně poslední trojice příspěvků (P. Mlsna, V. Šťastný, B. Fridrich) se zabývá otázkami role prezidenta navenek, a to jak při zastupování státu, tak při sjednávání a ratifikaci mezinárodních smluv.

Takže, pokud toho ještě po víkendu nemáte dost, běžte do toho. Objednat lze sborník na mailové adrese subova@iips.cz, kde se dozvíte i další informace. Nakladatelem je Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav (www.iips.cz).

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Hm, a ja uz se z nadpisu prispevku tesil na nejaky vyborny komentar pana docenta k vikendovemu divadlu na Hrade... ;-)

Anonymní řekl(a)...

No to o víkendu byla pěkná fraška, takovou šaškárnu už jsem dlouho neviděl. Chce to repete pro ty, kdo ještě nestihnul první kolo. A pozor po deváté hodině se bude nejen jednat, ale i hlasovat. Jestli půjde do matchu i Bobošíková, tak Klaus to má v kapse. Sbohem Švejnare...

Anonymní řekl(a)...

Jak může někdo očekávat vtipný komentář, když už z nadpisu příspěvku je evidentní, že jde o reklamu uvedenému sborníku. Zřejmě nejde na odbyt.