04 ledna 2008

A zase poněkud jiné právo, tentokrát právo islámské

Jakkoliv to zatím nebylo na tomto blogu zvykem, dovolím si prolomit zažité tradice a jmenovitě přivítat nového guestbloggera na měsíc leden. Je jím Eliška Německá, která se specializuje na islámské právo. Eliška je v současnosti v Egyptě, a příspěvky týkající se islámského světa tak bude posílat vskutku ze země k tomuto tématu nejpovolanější. Dovolím si na úvod našeho "islámského" měsíce pár postřehů z mého vlastního krátkého studia islámského práva ve školním roce 2001/2 v Michiganu.

Když jsem začal studovat v Michiganu právo, vybral jsem si 3. září 2001 jako jeden z předmětů též islámské právo, abych si zajistil co největší pestrost studovaných předmětů. Už o osm dní později se z našeho předmětu Islamic Law stal předmět zcela nejsledovanější, a když jsme zahajovali hodinu 13. září 2001, tedy dva dny po dni D, navštívil nás sám děkan fakulty, zpola aby dokázal, že ten předmět přese všechno uznává, zpola aby nás chránil vlastním tělem před možnými ataky spolužáků (které samozřejmě nepřišly).

Na studiu předmětu, který mne (jako ostatně všechny ostatní předměty v USA) zaujal, mne nejvíce upoutala dogmatičnost, s níž se k výuce práva (šariá) přistupuje, a které se zcela nedokázal vyhnout ani náš profesor Jackson, absolvent káhirské univerzity Al-Azhar (trochu mi to připomenulo kritiku prof. Cepla na adresu českého právnického vzdělání, podle něhož se naše fakulty ve svém stylu trochu podobají studiu koránu v pákistánských madrásách). Neuvěřitelný prostor se věnuje historii - zlatému věku islámské civilizace, a to i těm otázkám, které jsou přece jen i v dnešním islámském právu passé (třeba otroctví). Naopak o současné podobě islámského práva jsem se toho dozvěděl pohříchu velmi málo (což jsem si aspoň vyvážil tím, že jsem jako závěrečnou práci na daný předmět udělal srovnávací analýzu významu islámského práva v soudobých ústavách států severní Afriky a středního východu). Jsem tedy zvědav a těším se na Eliščiny příspěvky.

3 komentáře:

Daniel Krošlák řekl(a)...

Som tiež zvedavý, lebo čo sa týka slovenskej alebo českej literatúry o islamskom práve, nevyšlo nič (aspoň pokiaľ viem), čo by poskytlo akýsi "živý náhľad" do toho, ako islamské právo (aj v rámci právneho pluralizmu) v jednotlivých štátoch funguje.

Výučba islamského práva je u nás (a ako to naznačil Zdeněk, aj v USA) dogmatická, vychádzajúca nanajvýš analýz prameňov islamského práva, prípadne zaoberajúca sa štruktúrou a právomocami orgánov aplikujúcimi islamské právo.

Život v islamskom svete a myslenie moslimov sa od nášho chápania sveta líši. Momentálne mám rozčítanú knihu od anonymnej autorky Souad "Upálená zaživa" (Burned alive), ktorá sa stala pred pár rokmi bestsellerom. Autorka v nej opisuje svoj život v malej zajordánskej dedine do roku 1974, keď uvrhla svoju rodinu do hanby tým, že mala predmanželský pomer. Podľa miestnych tradícií ju za to rodina mohla potrestať smrťou, čo sa aj stalo - jej švagor ju polial benzínom a podpálil. Jacqueline Thibaultovej z humanitárnej organizácie "Zem ľudí" (Terres des hommes) sa ju podarilo zachrániť (mala popáleniny na 70 % povrchu tela) a previesť ju do Európy. V nemocnici na neznámom mieste ležala 20 rokov v kóme, potom sa prebrala. V tejto knihe vyrozprávala svoj životný príbeh, opisuje mravy, zvyky, obyčaje a spôsob myslenia, ktorý videla u svojho otca a ďalších ľudí okolo seba. To čo opisuje, je naozaj kruté. Neviem, nakoľko je to aj pravda, prípadne aké sú pomery dnes v porovnaní s tým, čo Souad opisuje. Pokiaľ sa aj o tom niečo dozviem, budem rád...

Na záver odkaz na skeptickú recenziu knihy

http://www.antiwar.com/orig/ttaylor.php?articleid=5801

Anonymní řekl(a)...

Dovoluji si upozornit, že o islámském právu publikuji zde: http://www.blisty.cz/aut/1994/art.html
Mělo by jít o monografii o islámském právu, neboť v ČR žádná není.
Jelikož mám k textu autorská práva já, svoluji v případě zájmu o přetisknutí textů i zde (s uvedením zdroje - Britské listy).
Jak to jen bude možné, doplním tradiční ústavní právo, moderní ústavní právo a vybrané země (ústavní systém - Irán, Omán, Saudská arábie, Súdán, Tunisko, Alžírsko, Egypt...)
J.Potměšil

Zdeněk Kühn řekl(a)...

Děkuji. Doufám, že se naší guestbloggerce nestalo nic zlého, protože od ní nemáme již dva týdny z Egypta žádné zprávy.