05 října 2007

Možnost publikace - sborník k prvním narozeninám Jiného práva

Vážení příznivci blogování a Jiného práva,

právnický blog Jiné právo se brzy dočká oslavy svých prvních narozenin. Poněvadž si (možná neskromně) myslíme, že se jedná o batole úspěšné, rozhodli jsme se uspořádat k prvnímu výročí jeho existence sborník (zatím pouze s pracovním názvem "Jiný sborník").

Sborník zamýšlíme rozdělit do tří částí:

První část by měla obsahovat krátká zamyšlení nad tím, „proč čtu Jiné právo“. Nemusí jít pouze o pochvalné ódy (ač se jim samozřejmě nebráníme:-) - možná, že nás některý z našich čtenářů čte jen proto, aby se zdravě naštval a dostal chuť do práce se svým „skutečným“ právem, ne tím, co se zde snažíme prezentovat my (koneckonců, i já přispívám k návštěvnosti některých stránek právě z těchto důvodů). Myslíme si, že bude zajímavé se o motivech pro čtení Jiného práva dozvědět více - nejen pro nás, autory, ale i naše čtenáře.

Ve druhé (doufáme, že stěžejní) části sborníku bychom se chtěli obecněji zamyslet nad rolí právnických blogů (a jiných volně přístupných publikačních médií) v právu, především tedy právu v České republice. Půjde o příspěvky orientované jak akademicky (inspirované podobnými debatami ve Spojených státech), tak prakticky, ukazující, kde všude se může praktikujícímu právníkovi blog hodit.

Do závěrečné třetí části pak zamýšlíme vybrat něco málo z dosavadních příspěvků na blogu, které mají nadčasovější charakter a dobře ilustrují zaměření svých autorů.

Sborník zamýšlíme vydat v některém z českých právnických nakladatelství (finální podoba sborníku je stále předmětem jednání).

Na Vás, naše čtenáře, se obracíme s následující nabídkou:

Přispět jednostránkovým esejem (tedy cca 500 slov) do první části sborníku;

nebo

Sepsat příspěvek do části druhé. Zde budou zahrnuty jakékoliv delší příspěvky (maximálně však cca 7.000 slov, tj. cca 15 stran řádkování 1, Times New Roman 12). Forma, styl i téma jsou velice volné. Téma by se mělo pouze obecněji týkat internetu a práva - blogování, práva a právních zdrojů na internetu, diskuse a autority ve virtuálním světě atd. apod. Může se jednat o odborný článek s plným poznámkovým aparátem či spíše zamyšlení či esej ...

Z došlých příspěvků pak vybereme několik, které zařadíme do sborníku. Zdůrazňujeme, že došlé příspěvky budou podrobeny výběru ze strany editorů; publikace sepsaného tedy není zaručena, ale odvíjí se od kvality příspěvku. Výběr je vyhrazen editorům.

Pokud Vás možnost objevit se ve sborníku spolu s přispěvateli Jného práva zaujala, prosíme Vás, abyste:

do 21. 10. 2007 oslovili některého z editorů sborníku a sdělili, na jaké téma byste rádi do sborníku přispěli

do poloviny listopadu, tedy do neděle, 18. 11. 2007, dodali první verzi Vašeho případného příspěvku.


Michal Bobek (Michal.Bobek[na]eui.eu) a Jan Komárek (Jan.Komarek[na]law.ox.ac.uk)

editoři Jiného sborníku

5 komentářů:

Petr Bříza řekl(a)...

Doplnil bych ještě jednu výzvu - Honza to zmínil v úvodu - stále pro ten sborník hledáme vhodný název, proto měli-li byste nějaký nápad v tomto směru, tak dejte určitě vědět!
Díky.

Anonymní řekl(a)...

Napřiklad: Jiný blawg :-)

Anonymní řekl(a)...

Nemám ani na pětisetslovný "testimonial" o tom, kterak JP změnilo můj život ("nejjinější blog o právu!"), ani na esej o blawgu (co já o tom vím, tedy kromě toho, že to slovo mi přijde dost odporné), natožpak na formálnější stať. Tak aspoň laciný pokus o název: Jiný rok práva?

Slightly OT (jsem po dovolené, tak prosím o shovívavost): přijde mi zajímavý "protiproudý" pokus "přetavit" elektronické médium do "prepostmoderního" světa papírové komunikace - bude to někdo číst v knize? Zasáhne to "papírovou" populaci a donutí ji to otevřít Pandořinu skříňku webu? Nedal by se celý projekt se sborníkem podruhé "prodat" jako sociologický experiment?

Jan Mates řekl(a)...

Ad Jan Převrátil: Minimálně na poli právních blogů se jedná, pokud já vím, minimálně o druhý takový „pokus“ tím prvním byl Anonymous Lawyer ….

Anonymní řekl(a)...

"Jiný rok práva" nezní špatně :)

ad ještě Jan Převrátil: Komentář příliš ovlivněn četbou filosofických knih na dovolené :))