19 září 2007

Soud prvního stupně má nového předsedu

Třebaže jsem neměl a nemám v úmyslu dělat na Jiném právu týden Soudu prvního stupně, přesto nastala historická chvíle, kdy se hned dva posty za sebou dotýkají této instituce. Nicméně výměna na postu předsedy jednoho z významných evropských soudních orgánů určitě stojí alespoň za krátkou zmínku.

Toto pondělí si soudci zvolili na následující tři roky do svého čela Lucemburčana Marca Jaegera. Vystřídá tak Dána Bo Vesterdorfa, který na SPS strávil plných 18 let, z toho posledních devět let na postu předsedy. Jaeger je v pořadí čtvrtým předsedou tohoto soudu a prvním z Lucemburska (ESD měl lucemburského předsedu v letech 1964-67 v osobě Charlese Léona Hammese).

Jak uvádí tisková zpráva, Jaeger postupně působil mj. jako advokát, soudce, zástupce předsedy okresního soudu v Lucemburku, vyučující v Univerzitním centru Lucemburku a referendář u Soudního dvora od roku 1986; soudcem Soudu prvního stupně je od 11. července 1996.

Pokud, na Jiném právu již částečně diskutovaná, tzv. „reformní smlouva“ bude opravdu přijata a následně se opravdu stane účinnou (na „opravdu“ v tomto kontextu kladu úmyslně „opravdu“ zvláštní důraz), přibudou Marcu Jaegerovi v životopisu do kolonky „předseda soudu“ místo jednoho hned dva záznamy, resp. názvy, neboť SPS by měl být přejmenován na „General Court“, tedy, otrocky přeloženo, „Obecný soud“. Jaký bude oficiální český překlad se lze jen dohadovat, vždyť po českém překladu reformní smlouvy není zatím ani vidu ani slechu, tedy přesněji řečeno, mně se jej dohledat nepodařilo, a to jsem hledal i jinde než pouze zde. Třeba ale budete úspěšnější:-)

Přeji tedy hodně štěstí s hledáním a Marcu Jaegerovi s předsedáním SPS. Za sebe slibuji, že v mém příštím postu nebude o Soudu prvního stupně ani slovo. Možná....

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Je třeba překliknout na druhou stránku :-) (CIG 1/07). Český překlad je zde http://www.consilium.europa.eu/igcpdf/cs/07/cg00/cg00001.cs07.pdf . Pro lenochy- byl ponechán termín Tribunál (srv. s. 41- horizontální změny).

Zdraví Robert Zbíral (omlouvám se, zapomněl jsem heslo)

Petr Bříza řekl(a)...

Díky!
Usvědčil jste mě tím hned ze dvou věcí - že jsem špatný hledač a taky že mám špatnou paměť, protože si stačilo vzpomenout na verzi z Euroústavy. Jo, to bude asi tím přibývajícím věkem;)