03 srpna 2007

Odvolání předsedy pákistánského nejvyššího soudu: happy end?

Před několika měsíci se tu Michal Bobek omluvil Pákistánu, a současně informoval o kauze odvolání předsedy nejvyššího soudu pákistánským prezidentem Mušarafem. Po několika měsících občanských nepokojů, demonstrací a bohužel i krveprolití rozhodl 20. července 2007 Nejvyšší soud Pákistánu tak, že rozhodnutí prezidenta o odvolání předsedy soudu anuloval jako ultra vires, a současně zrušil rozhodnutí prezidenta o jmenování nového předsedy soudu. Prezidentem odvolaný Iftikhar Mohammed Chaudhry se tak opět ujal funkce. Rozhodnutí soudu lze najít tady, byť jde pouze o zkrácenou verzi, a plný text odůvodnění zatím dostupný na webových stránkách soudu není.

Zajímavá byla reakce pákistánského prezidenta: “Akceptuji soudní rozhodnutí a ctím ho,” řekl prezident. Podle jeho názoru osobní ego v tomto případě nemá místo, zejména když je dotčen zájem státu, přičemž “soudní nezávislost je esenciální pro chod státu.” Více přímo na prezidentových stránkách tady.

PS: Když jsem se před několika lety bavil s mými přáteli z Nigérie a Mali, shodli jsme se na tom, že anglická právní kultura zanechala bývalé britské kolonie v mnohem lepší kondici co se týče principu dělby moci a nezávislosti justice než právní kultura francouzská. Ostatně poslední institucí, která ještě relativně nedávno vzdorovala stále nesmyslnější politice Roberta Mugabeho v Zimbabwe, byla právě tamní justice. Příklad Pákistánu tuto naši diskusi jen potvrzuje.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Hm, to je velmi zajímavý post. Je také zajímavé, že pákistánský Nejvyšší soud dokáže uhájit nezávislost justice, která čelí mnoha společenským problémům, z nichž pro justici nejhorší je neschopnost určité části obyvatelstva se s platným právem vůbec ztotožnit. (http://web.amnesty.org/library/index/engasa330132006)
Otázkou samozřejmě zůstává, do jaké míry pak byla slova presidenta Mušarafa ovlivněna občanskými nepokoji, které následovaly Chadhryho odvolání (http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/6649463.stm).
Zajímavým znakem pákistánského veřejného života je také fakt, že presidenta s předsedou nejvyššího soudu pojí příbuzenský vztah (viz. odkaz v postu).

Jan Komárek řekl(a)...

Na doplnění ke Zdeňkově postu, tady jsou komentáře k pákistánské kauze, publikované v Jurist Forum:
http://ssrn.com/abstract=1003662