07 dubna 2007

Skrytá konstitucionalizace Evropské unie je českým produktem!!!


V jednom z prvních postů na Jiném právu jsme zmiňovali, kolik významných osobností (nejen) evropského práva má svůj původ ve střední Evropě. Znovu jsem si to uvědomil během své návštěvy univerzity v Utrechtu, kde jsem přednášel na pozvání profesorky Sachy Prechal. Tu jistě mnozí znáte díky mnoha článkům, jež publikovala především o uplatňovaní práva ES na vnitrostátní úrovni a o vztahu práva EU a práva členských států vůbec. Její "Directives in EC Law" jsou zřejmě nejkomplexnější prací o směrnicích a jejich uplatňování v právní praxi, která (přinejměnším v angličtině) existuje. Petr Bříza již zde zmiňoval, že lze její jméno psát i jinak: Saša Prchalová, jelikož je původem Češka.

Nedosti však na tom. Právě od ní jsem se dozvěděl, že je (respektive byl) českého původu i Gerhard Bebr, svého času ředitel Právní služby Komise, který se zásadním způsobem podílel na podobě vyjádření Komise v případu Van Gend en Loos. Ten jak dobře víme stál na počátku procesu, který v současné době směřuje neznámo kam, který si však právnici zvykli nazývat "konstitucionalizace EU" ("poústavňování"? poraďte mi lepší český termín!).

O samotném vyjádření Komise v případu Van Gend en Loos se v osobně laděném eseji zmiňuje s neskrývaným obdivem například současný holandský soudce Soudního dvora, C.W.A. Timmermans ("The European Union's Judicial System", (2004) 41 Common Market Law Review 493). Připomeňme, že myšlenku přímého účinku Smlouvy o založení EHS vylučovaly ve svých vyjádřeních před Soudním dvorem nejen všechny zúčastněné vlády tehdejších členských států (co jiného od nich také bylo možné čekat, že), ale i generální advokát Roemer. Komise však nakonec Soudní dvůr přesvědčila...

Podle vyprávění Sachy Prechal navíc v době přípravy vyjádření probíhala čilá korespondence mezi Ericem Steinem (zde je dostupný velmi zajímavý článek který přibližuje jeho život věnovaný z velké části právě Evropské unii) a Gerhardem Bebrem, a tak se na jeho podobě podepsal i tento, alespoň původem, Čech. Svůj pohled na tyto "ústavní" rozsudky Soudního dvora nabídl v jednom z nejcitovanějších článků práva EU, "Lawyers, Judges, and the Making of a Transnational Constitution".

Tak jen čekám, kdy se dozvím, že se Jean Monnet narodil někde u Jičína...

3 komentáře:

Pavel Molek řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Molek řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Molek řekl(a)...

To by bylo zjištění hodné investigativního Radka Johna, už se těším, jak v jičínském muzeu, hned vedle místnosti věnované Rumcajsovi a Cipískovi, bude pamětní místnost a v ní starobylá selsky barokní sesle z jeho rodného domku s dvojjazyčným nápisem "Židle Honzíka Monetů/Jean Monnet Chair".... A v lese Řáholci se najde jeho první tajná skrýš plná nakradeného uhlí a oceli.... Koneckonců i markýz Solana by mohl být ve skutečnosti knížepán z pohádek Václava Čtvrtka, a v takovém případě by hlavním heslem vznikajících ozbrojených sil EU mohlo být tradiční: "He tirado, todas las balas, tiren con bellotas duras!" ("kule uz nemam strilejte tvrdym zaludem!")