27 dubna 2007

Jiný pánský klub?

Podívám se na seznam přispěvatelů Jiného práva: samý chlap. Podívám se na seznam nejbližších hostů Jiného práva: samý chlap. Prolétnu jména debatujících komentátorů: z drtivé většiny samý chlap.

Již delší dobu medituji nad tím, proč se z Jiného práva stal v podstatě pánský klub. Při zakládání blogu jsme pozvali k psaní příspěvků minimálně tři ženy (o nich vím bezpečně, možná, že někdo z ostatních stálých přispěvatelů oslovil další). Všechny v té či oné podobě odmítly. Stejným neúspěchem je zatím poznamenáno hledání dámských hostů Jiného práva. Pokud je k některému příspěvku připojen komentář podepsán ženským jménem, je to na vlajkoslávu (z posledních 100 komentářů na tomto blogu není jediný příspěvek podepsán ženským jménem, první je až na 127. komentáři a pak zase dlouho nic).

Proč? Vím bezpečně, že Jiné právo čte řada žen. Proč skoro žádná z nich nereaguje? Je Jiné právo jenom místem pro prsení mladých samečků a pro dokazovaní si, jak čeští muži (ne)jsou intelektuálně na výši? Teď bych zněl nerad jako záznam ze sjezdu sociálně-demokratických žen, ale je tohle výsledek strukturální nerovnosti a genderového ukládání rolí v české společnosti? Samečci dělají ty věci veřejné, tu veřejnou debatu, samičky to smějí jen z povzdálí pozorovat a (v lepší případě) obratně směrovat? Je stejný stereotyp už uložen i v rámci současných dvacátníků a třicátníků, tedy podle mých zkušeností věková kategorie, která nás čte nejvíce?

Není to škoda, přenechat veřejný prostor chlapům? Anebo ze mne zde již mluví odporný mužský paternalismus, který se (jako vždy) snaží ženám podstrčit, co by měly či neměly dělat? Má někdo smysluplné vysvětlení skutečnosti, že právní blogování (a to nejen naše, ale i mnoho blogů v ČR či zahraničí) je mužskou záležitostí? Jsou blogy jen pro ty, co si hráli s autíčky?

7 komentářů:

Petr Bříza řekl(a)...

Jednoznačně se k Michalovi připojuji. Taky vím o mnoha ženách, které náš blog čtou a jejichž názory by byly mimořádným příspěvkem do diskuse. Je škoda, že se zatím do debaty tolik nezapojují. Nevím, ale třeba je i chyba v našich postech, že provokují k debatě většinou jen chlapské plémě;))
Každopádně, milé dámy, děláme-li něco špatně, co brání Vaší větší aktivitě, neváhejte nám to sdělit!
Zároveň Vám všem, co tenhle blog čtete, díky moc za přízeň, a to i tu pasivní, neb každá se cení:-)

Anonymní řekl(a)...

Ha, ha, toto je "věčné téma"... proč tak málo žen dělá to či ono.

Kdysi jsem se něčím podobným zabývali na diskusním foru Liberálního institutu v témětu "Proč je tak málo žen mezi libertariány?", http://forum.libinst.cz/viewtopic.php?t=367

Pricemz - OPET PRIZNACNE - na toto tema diskutovali JEN MUZI (s jednou výjimkou).

Tam jsem mj. uvedl:

"Dle vlastní zkušenosti mám pocit, že ženy vskutku diskuse o "abstraktních, teoretických problémech" a principech vesměs příliš nepřitahuje - tak např. na PF UK je téměř úplná parita na katedře občanského a rodinného práva, zatímco kupř. na katedře teorie práva není v podstatě žádná žena (nepočítám - li Janu El Duniyu, která ovšem, pokud je mi známo, snad nikdy nepublikovala jediný odborný článek a v podstatě jen vyučuje.)"

----

A teď do mě... :-))

PS: ted jsem koukal na seznam celnu katedry teorie prava a evidentne tam uz neni ani ta El Dunia... :o)

Anonymní řekl(a)...

Pardon, nějak jsem ji v záplavě mužských jmen přehlédl ... :-(((

Anonymní řekl(a)...

Řekla bych, že autor tohoto postu (a asi nejen on) netrpělivě čeká, kdy zareaguje nějaká žena, a tak se tedy chápu tohoto úkolu a snad si vysloužím i nějakou tu „vlajkoslávu“ ;)
Musím přiznat, že podobná otázka mě při čtení zdejších postů napadla již několikrát, ale uspokojivou odpověď bohužel nemám. Je to skutečně záhada hodná nějakého sociologického výzkumu ;)
Nemyslím, že by právní disciplíny byly nějak rozděleny na mužské či ženské (tedy asi s výjimkou toho rodinného práva). U nás na MU jsou katedry jak občanského práva, tak teorie práva genderově docela vyrovnané. Spíš bych řekla, že to možná souvisí se zájmem o určitý obor obecně – mezi studenty je tradičně nejvíce příznivců „klasických“ předmětů jako občan, obchod či trest, kteří si zdejší posty sice možná se zájmem přečtou, ale nemají k nim jaksi co dodat. A tak není divu, že se mezi komentátory objevují téměř stále tatáž jména. Ale proč jsou většinou jen mužská? Těžko říct. Asi to bude spíše individuální. Tedy za sebe subjektivně – o tom, co se mě nejvíce zajímá a kde mám pocit, že bych měla i co říci (uprchlické právo) se zde moc nepíše. Pokud se dobře pamatuji, tak se snad jen jednou začala rozvíjet diskuze na toto téma, avšak jaksi pod postem k jinému tématu, takže z toho nebylo zase nic :(
Ale jinak zdejší posty velmi chválím, je to opravdu kvalitní čtivo, takové no... prostě Jiné ;)

Anonymní řekl(a)...

Já netvrdím, že existuje něco jako "mužské" a "ženské" právní obory. ;-)

Já jen vyslovuji empiricky testovatelnou predikci: "čím více abstraktnější / teoretičtější obor, tím menší zastoupení žen v daném oboru bývá".

Ostatně, sám také zrovna nepatřím k těm, kteří by si libovali v četbě (a tím méně produkci) učených traktátů pojednávajících např. o tom, jaký je rozdíl mezi právními principy a právními zásadami apod. ;-))

Anonymní řekl(a)...

Tak se hlásím jako druhá zástupkyně žen v této diskuzi. Sleduji Jiné právo ráda a poměrně pravidelně, ale vzhledem k tomu, že jsem teprve v 3. ročníku PrF MU, tak se prostě necítím na to, tady přispívat:-)
Ale tohle je docela rozšířený problém. V Informačním systému MU je aplikace Diskuzní fóra a i tady na odborná témata diskutují převážně muži (kluci), a to kolikrát i když očividně o tématu nemají ani páru. Nevím, asi většina žen nemá tolik odvahy? Nebo jen nemáme takovou potřebu se vyjadřovat? Těžko říct...

Pavel Vacek řekl(a)...

Stačilo mě pár řádků tohoto postu a už jsem se začal chechtat. Dojmu "tak která z dívek se hlásí...?!" jsem se skutečně nemohl zbavit. Pro příští apel do řad něžného pohlaví navrhuji, aby Michal k postu připojil pár vkusných nahotinek. Když pánský klub, tak pánský klub. Vsadím se, že reakce od dívek a žen by na sebe nenechala dlouho čekat.

Problém bude asi v té "teoretické/abstraktní" rovině, kterou (jak to vidím já - tedy alespoň u nás doma) ženy moc nepreferují. Rády řeší konkrétní problémy (své i těch druhých). Přiznám se, že na fakultě jsem smysl předmětu "teorie práva" a "právní filozofie" vůbec nechápal. Obdržel jsem penzum informací a náhledů a vůbec netušil, co jako s tím. Až jeden kamarád mi při diskuzi vmetl do tváře jednoduchou poučku - teorie není nic jiného, než řešení příkladů. Jako soudce to vidím dennodenně.

Jsou texty, za kterými si konkrétní dopad umím představit snadno, a jsou jiné, u kterých mi to nejde a nejde. Možná, kdyby propojení teoretických rovin s běžnou kazuistikou bylo na tomto blogu užší, byla by i účast žen hojnější. Nevím. Pouze spekuluji.

Ale uznávám, že ukájet se v těch principiálních, tj. zásadních a nejdůležitějších právních otázkách chutná. Viďte, pánové...