14 dubna 2007

Jak (ne)používat power-point

Nevím zda je to tím, že jsem power-point nedávno použil při jedné své přednášce (a musím říci, že jej považuji za skvělou pomůcku), ale při shlédnutí tohoto videa jsem se smál k slzám.

Pokud se chcete dozvědět, co o Vás vypovídá skutečnost, že v prezentaci používáte písmo Times New Roman, dodívejte se do konce. Vzhledem k tomu, že se budete nepochybně bavit během celého videa, to není tak těžké...

(Tip z The Volokh Conspiracy)

4 komentáře:

Peter Brezina řekl(a)...

skvele :)

faktom je, ze dobre powerpointove prezentacie, s ktorymi som sa doteraz stretol, boli skor nejak zo zapadu (Honza si urcite spomenie na vybornu (aj ked dost obsaznu a vlastne skor "podpornu" k prednaske) prezentaciu, ktoru mal v Stokholme prof. Joxerramon Bengoetxea - schvalne, kto to meno precita spravne? je to baskicky...). Naopak jedna z najhorsich bola caskej proveniencie - nejaka analyza rozhodovacich "koalici" clenskych statov EU, ktora vrcholila seriou grafov, ktore vyzerali ako "pavuk" velmi podivneho tenisoveho turnaja...
Holt, powerpointova prezentacia je zaner ako kazdy iny a treba sa s nim naucit pracovat...

Jan Komárek řekl(a)...

K tomu Bengoetxeovi: sám jsem velmi dlouhou dobu řešil, jak správně vyslovovat jeho jméno (přitom jde o velmi známou osobnost mezi akademiky, kteří se věnují jak evropskému právu, tak právní teorii).

Na nedávné konferenci ve Stockholmu jsem měl konečně příležitost se ho zeptat a dostalo se mi téhle pomůcky, kterou posílám dál: musíte co nejrychleji říci anglické "bring a chair". Pravda je, že mi tohle sám B. radil okolo jedenácté hodiny večerní, kdy jsme (hádám že oba), měli vypito několik doušků skvělého vína...

Anonymní řekl(a)...

ad Video :-)
(Zdá se, že didaktická pravidla zůstavají stejná, ať už člověk pro prezentaci používá "didaktickou techniku" v podobě olůvka, nebo v podobě software s cejchem impéria "Billa Gaťéza")

robert zbiral řekl(a)...

Musim priznat, ze videt u nas dobrou prezentaci je docela obtiz, ale mozna lepsi nez nic, coz je treba u nas na fakulte prevladajici postoj.

K Peterovi Brezinovi: musim se zastat te ppt o koalicich, sice jsem ji nevidel, ale obecne je ta problematika tak slozita a obycejne formalne matematicky pojata, ze podoba tenisoveho pavouka (viz Wallace+Hayes-Renshaw, JCMS tusim 4/2006) je vrcholem nazornosti.