19 ledna 2007

Blawgy a média

Americké právní bloggery („blawggery“) přirozeně zajímá role, kterou jejich blogy hrají. Už jsem tady upozorňoval na zajímavou konferenci, která proběhla v loňském roce na Harvardské univerzitě. Zúčastnili se jí akademici, kteří jsou na špici ve čtenosti svých blogů a tak lze konferenci považovat za jakýsi mezník: blogy pronikly do povědomí odborné veřejnosti a staly se (alespoň pro významnou část z nich) prostředkem odborné komunikace (trochu to relativizuje tento post na Opinio Juris, který upozorňuje na zvyšující se počet opuštěných blogů; na druhou stranu je zde velmi zajímavý příspěvek Larryho Soluma, který se zabývá důsledky existence nejen blogů, ale i volně přístupných akademických článků a celkové větší otevřenosti americké právní akademie).

Stejně tak ale profesor Jack Balkin z Yale Law School upozornil, že právnické blogy přesahují svým významem americkou akademickou právní komunitu. Jsou také velmi zajímavým zdrojem informací o novináře, kteří se „otírají“ o právo. Uvádí k tomu velmi zajímavý příklad na The Yale Law Journal Pocket Part:

Ve Spojených státech probíhají vášnivé diskuse na opatřeními Bushovy administrativy, která omezují občanská práva ve jménu boje proti terorizmu. Jedním ze symbolů těchto opatření je National Surveillance Act. Po ostré kritice z mnoha stran byla v americkém Senátu připravována jeho změna, která byla veřejnosti „prodávána“ jako odstranění těch nejhrubších zásahů do svobod amerických občanů. Ovšem jen do chvíle, než si legislativního návrhu všimli profesoři blogující na Balkinization. Ti spustili vlnu kritiky, která se rozlila do ostatních blogů a nezůstala bez povšimnutí ani u novinářů, kteří před tím návrh na změnu NSA vítali. Mediální sféra a právnické blogy se propojily.

Myšlenka na tenhle post mě napadla, když jsem četl poslední právnické okénko Tomáše Němečka v Hospodářských novinách. Vtipně a originálně se vrací k Balíkově dissentu v případu Eurozatykače, tedy k tématu, o kterém tady psal Michal. Stejně tak další Němečkovy okénka napovídají, že je naším čtenářem. Snad tedy můžeme doufat, že se začíná s obecnými médii propojovat i „blawgosphere“ v Čechách a jednoho dne nás začnou číst i ostatní čtenáři Hospodářských novin.

Odkazy novinářů na právnické blogy mají i své problémy: novináři rádi zkracují odborná vyjádření na minimum, a tak mezi americkými blawggery proběhla diskuse o tom, zda má novinář kontaktovat autora blogu dříve, než jej cituje. Dobrá, nám zatím bude stačit ta citace – ale třeba se nám z Jiného práva povede vybudovat takovou autoritu, jako třeba mají "Prof. JUDr. X.Y., Dr.Sc., profesor na ..., expert na ústavní právo"... Uvidíme.

Žádné komentáře: